Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Veszélyben a világgazdaság, kö
  2008-11-06 19:23:11, csütörtök
 
  Veszélyben a világgazdaság, költjük a hitlkeretet

Nekiálltunk a felélésnek, a bankok megsegítésére költjük a pénz egy részét


Bekövetkezik az, amire amúgy is számítani lehetett, hazánk elkezdi felélni az összesen 25 milliárd dollár értékű készenléti hitelkeretét. A több nemzetközi szereplő által összedobott bődületes méretű csomagból 3 milliárd dollárt a hazai bankok megsegítésére fordít a kormány és a Nemzeti Bank.
Kapcsolódó cikkek:



A kormány november 10-ig terjeszti a parlament elé az a törvényjavaslatot, melyben indítványozzák, hogy a Magyarország számára a Nemzetközi Valutaalap(IMF), Az Európai Unió és a Világban által rendelkezésre bocsátott 25 milliárd dolláros készenléti hitelkeretből 3 milliárd dollárt(600 milliárd forintot) a hazai bankok megsegítésére költsenek. Veres Jánosék szerint az ügy sürgős, ezért soron kívüli tárgyalást a javaslat feltétlen elfogadását kérik a Parlamenttől.
Bankokat vesz az állam

A tervek szerint a bankmentő csomag két részből állna. A 600 milliárd forint egyik felét a bankok tőkemegerősítésére költenék, a másik feléből pedig egy garancialapot hoznának létre. Simor András hangsúlyozta, hogy a garanciaalapból azok a bankok részesülhetnének, amelyek igénybe vették a tőkemegerősítést. A cél, hogy a meghatározó magyar bankokat meg tudják erősíteni az intézkedésekkel, és így az EU-ban versenyképesek tudjanak maradni.

A csomag részleteit a sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozott szándéklevélből tudhattuk meg, mely tartalmazza a technikai együttműködés paramétereit is: "A Tőkenövelési alap nagyságát úgy állapítottuk meg, hogy általa a jogosult bankok tőkemegfelelési mutatója 14 százalékra emelkedjen. A Refinanszírozó garancia alap célja az, hogy stabil hátteret nyújtson az intézmény finanszírozóknak és egyúttal, hogy biztosítsa a jogosult bankok refinanszírozását."

"A hazai bankok a piaci feszültségek jelenlegi időszakát úgy kezdték, hogy erős fizetőképességi pozíciókkal rendelkeztek, amelyet a pénzügyi zavarok súlyosbodása ellenére is a mai napig fenn tudtak tartani. Ettől függetlenül folyamatban van egy, a legjobb gyakorlat alapján összeállítandó támogatási csomag bevezetése, amely egyenlő versenyhelyzetet biztosít az EU-n belül." - fogalmaztak a dokumentumban.

Veres a csomag kapcsán elmondta, hogy már több hasonló európia mentőcsomagot is láthattunk. Ezek alapján hazánk joggal várja el, hogy a külföldi bankok, segítsék meg magyarországi leányvállalataikat, viszont a magyar bankoknak melyek külföldi leányvállalattal rendelkeznek szintén hasonlóan kell eljárni, tehát nem szabad más országok segítségére várni.
Garancia az olcsóbb devizahitelekért

A kormányzat szerint a garancialapból azok a bankok részesülhetnének, akik a tőkemegerősítést is igénybe vették, magyarán az állam részesedést szerzett bennük nem szavazó osztalékelsőbbségi részvényeket vásárlása révén. Az állam nem kívánja belekényszeríteni a bankokat a mentőcsomagba a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján, ám Veresék azt várják, hogy a csomag által kínált kedvező feltételek csábítóak lehetnek azok számára.

A vásárlások kapcsán a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy amennyiben tőzsdén jegyzett cégről van szó, abban az esetben a piaci árak alapján számítják ki a vásárlásra szánt összeget, amennyiben az érintett szereplő nem tőzsdei cég, abban az esetben pedig a tőzsdén egyébként jegyzett versenytársak árazásából indulnak ki, tehát az állami részvényvásárlások mindenképpen piaci alapon történnek majd.

A garancialap lényege, hogy a bankok devizaalapú forrásbevonásának költségét csökkenteni tudják, melynek lényege, hogy ezzel a pénzzel - kvázi fedezettel a háttérben - a háttérben a magyar bankok hitelfelvétele kisebb kockázati tényezővel történhet, tehát olcsóbbá válhat. Mint ismeretes a válság egyik legsarkosabb eredménye, hogy a bankok közti hitelezés szinte leállt, vagy éppen rendkívüli módon megnehezedett a bizalom csökkenése miatt, ami nem is csoda, hiszen egyes intézmények hatalmas veszteségeket könyvelhettek el, és több intézmény is csődöt jelentett. A kormány "kezessége" tehát megkönnyítheti a hazai bankok külföldi bankoktól történő forrásbevonást, ami azt jelenti, hogy alacsony kamatokkal juthatnak hitelekhez.
Érdekes érvek a csomag kapcsán

Mint ismeretes, hazánk az EU, az IMF és a Világbank révén hatalmas készenléti hitelkerethez jutott, melynek felhasználás esetén megközelítőleg 3 éves futamidő esetén 5-6 százalékos kamata van, mindemellett amennyiben egy fillért nem használunk fel, abban az esetben is a teljes kerethez mérten fizetnünk kell egy 0,25 százalékos készenléti díjat.

A magyar bankokat érintő mentőcsomagnak egyik része valamelyest érthető lépésnek tűnik, ám az már érthetetlen, hogy Veres Jánosék miért nevezik azt mentőcsomagnak, hiszen folyamatosan azt hangsúlyozzák, hogy a hazai bankok esetében nem állnak fenn komoly problémák. Egészen pontosan a szándéklevél is azt tartalmazza, hogy a "a hazai bankok a piaci feszültségek jelenlegi időszakát úgy kezdték, hogy erős fizetőképességi pozíciókkal rendelkeztek, amelyet a pénzügyi zavarok súlyosbodása ellenére is a mai napig fenn tudtak tartani."

A másik buktató a dologban, hogy az elmúlt hetekben elhangzott nyilatkozatok, de a szakértői vélemények is azt az álláspontot erősítették, hogy mid a lakosság, mind pedig az állam jóval többet költött annál, mint amit megengedhetett volna magának. A lakossági költekezés egyik alapját pedig egyértelműen a devizahitelek adták. Tehát mindamellett, hogy a lakosságot arra intik, hogy inkább spóroljon és ne adósodjon el még inkább, most a csomaggal azt üzenik, hogy semmi probléma, az állam segít, hogy a devizahitelek megint olcsóbbá váljanak.
Veszélyben a világgazdaság?

Roubini véleménye szerint a világgazdaság teljesítménye hosszú távon, tartósan visszaeshet. Mint fogalmazott, a a világgazdaságot meghatározó két nagy gazdaság helyzete egyre inkább nehezedik. Míg a növekedés motorját eddig az amerikai fogyasztás, és a kínai gazdaság növekedése adta, most ezen tényezők is visszaesést jósolnak. Az Egyesült államokban a fogyasztás drasztikusan visszaesett, ami nem is csoda, hiszen Amerikában a fogyasztók jóval többet költöttek, a rendelkezésre álló lehetőségeiknél, így az USA folyó fizetésimérleg-hiánya hatalmasra duzzadt, mindeközben Kína óriási többletet halmozott fel.

Noriel Roubini szerint a probléma igen súlyos, hiszen a világgazdaság egyik növekedési motorjaként funkcionáló Egyesült Államok gyakorlatilag leállt. A legutóbb publikált makrogazdasági adatok elképesztőek Rouibini szerint, mivel azok összeomló lakossági fogyasztásról tanúskodnak. Mint Roubini fogalmazott, az ipari termékek iránti kereslet jelentősen visszaesett, míg a lakás és autóvásárlások is jelentős lejtmenetben vannak.

Roubini már néhány évvel ezelőtt megjósolta, hogy Amerikából komoly válság fog kiindulni, így amennyiben jóslatai bejönnek, abban az esetben az egész világgazdaság a "kemény földetérés" stádiumába kerülhet, és elhúzódó válsággal és gazdasági visszaeséssel kell számolni.

Nouriel Roubini szerint az USA legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a válság az 1974-75-ös recessziónál is súlyosabb képet mutat. A professzor egyébként már jóval borúsabban látja a képet októberi jóslatainál: Akkor úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 40 esztendő legsúlyosabb recessziójával kell számolni az Egyesült Államokban, ami akár két évig is eltarthat, következményeként pedig a munkanélküliség akár 9 százalékra is emelkedhet nem is beszélve az ingatlanárakról, melyek újabb 15 százalékot eshetnek.

Egyébként az ingatlanárak esése újabb spekulációkra nyithat terepet, ugyanis azok akik jelentős tőkével rendelkeznek, jelen helyzetben rendesen bevásárolhatnak, ami egy esetleges kilábalás esetén komoly profitot eredményezhet, ám amennyiben a válság elhúzódik, nem feltétlenül térülhetnek meg ezek a befektetések.
A kínai gazdaság is lefulladhat

Roubini szerint Kína is komoly problémákat okozhat a közeljövőben, mivel gazdaságának növekedése drasztikusan lelassulhat, melynek beláthatatlan következményei lehetnek a világgazdaságra nézve.

A harmadik negyedévi kínai adatok azt mutatják, hogy a gazdasági növekedés 9 százalékra csökkent a világ legnépesebb országában, az előző évi 10,1 százalékhoz képest, mindemellett drasztikus visszaesés látható a tartós fogyasztási cikkek területén is, amit kiegészít az építőipar mélyrepülése, mely hatással van az ipari aktivitásra.
Hazánk megszívja beszállítói státuszát

A válság minden bizonnyal súlyos hatással lesz hazánkra is, melynek első jelei már jelentkeztek is. Az elmúlt hetekben már több, mint 3000 munkahely esett áldozatul a nemzetközi pénzügyi anomáliáknak, ám ez még csak a kezdet, mivel az optimista becslések is minimum 50 ezer munkahelyet tartanak veszélyeztetettnek, de egyes vélemények azt sem tartják kizártnak, hogy több mint 100 ezer munkahely szűnjön meg hazánkban.

Magyarország esetében különösen nagy problémát jelent, hogy több "nagy foglakoztatóként" jegyzett hazai nagyvállalat alkatrészeket gyárt, így a külföldi felhasználók termelésének csökkenésével egyenes arányban kerülhetnek nehéz helyzetbe. Mint ismerete, ezen forgatókönyv alapján már több hazai szereplő is beszüntette tevékenységét, és annál is több jelezte a várható elbocsátásokat.

Mindemellett fontos megjegyezni, hogy megközelítőleg a hazánk területén működő multik a GDP 60 százalékát állítják elő, ám a foglalkoztatottak mindössze 40 százaléka dolgozik ezeknél a vállalatoknál, a maradék 60 százalék a hazai kis- és középvállalkozásoknál keresi kenyerét. Éppen ezért a válság átvészelésének egyik útja a hazai vállalkozók megerősítése lehetne, melynek következtében talán ez a szektor képes lenne mérsékelni a másik oldalon várhatóan keletkező munkanélküliséget, ám komoly kormányzati szándék erre egyenlőre nem - vagy csak meglehetősen homályos keretek közt - mutatkozik.

Amennyiben a helyzet valóban súlyosbodik, abban az esetben egyre inkább nyilvánvalónak látszik, hogy a jelenlegi járulék- és adóterhek mellett, megfelelő tőkeeszközök nélkül a hazai kis-és középvállalkozói szektor is egyre inkább a szakadék szélére kerül.
CTRL-Nagy András


Hozzászólás megjelenítési lehetőségek


On cs, 2008/11/06 - 16:38, Emigráns (nem ellenőrzött) said:

Ez ám a jó hír! Ahogy "elk**ták" az országot, úgy "elk**ják" a hitelt is! Komolyan mondom menekülőre fogom ebből az országból! Már most szerény személyemre több mint 6 millió forint terhelődi lesosztva az államadósságból, ehhez képest ló**ar nem látszik az egészből! Rohad az ország, munkahely nincs, a fizetések pedig kapitálisan békavalaga kategórisak!

Ha rajtam múlna az egész kormányzat és a népes sleppje élete végéig egy darab kenyéren meg vizen élne, és közmunkát végezne!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: foglakoztatóként, részesülhetnének, középvállalkozói, versenyhelyzetet, tőkemegerősítést, finanszírozóknak, leányvállalattal, devizahitelekért, világgazdaságot, fizetőképességi, lehetőségeiknél, szándéklevélből, bevásárolhatnak, munkanélküliség, ingatlanárakról, világgazdaságra, garanciaalapból, intézkedésekkel, államadósságból, tőkemegfelelési, autóvásárlások, versenyképesek, elbocsátásokat, mentőcsomagnak, forrásbevonást, nyilvánvalónak, garancialapból, összeállítandó, megközelítőleg, nyilvánosságra, recessziójával, refinanszírozó, megkönnyítheti, hitelfelvétele, következményei, indítványozzák, bankok megsegítésére, több nemzetközi, hazai bankok, kormány november, javaslat feltétlen, tervek szerint, bankmentő csomag, másik feléből, garancialapot hoznának, garanciaalapból azok, bankok részesülhetnének, meghatározó magyar, csomag részleteit, sajtótájékoztatón nyilvánosságra, technikai együttműködés, jogosult bankok, Nemzeti Bank, Nemzetközi Valutaalap, Európai Unió, Veres Jánosék, Simor András, Noriel Roubini, Egyesült Államok, Mint Roubini, Nouriel Roubini, Egyesült Államokban, CTRL-Nagy András,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Az Európai Unió is foglalkozik...  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  György napra  Paul David Tripp Április 25  Szent György napi hiedelmek, s...  Messziről jött ember  Esti kép  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Egyszerűen  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  A könnyek összegyűjtése  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Paul David Tripp Április 26  Maradék idő  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  György napra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Jó éjszakát  A fák lelke  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjt  Ázzal aki csak szép  Naplemente  S a dalok tanulsága  802 esztendeje, 1222. április ...  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  William Shakespeare idézet  Volt egy...  Zilahy Lajos gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Aki szeret, annak senki sem id...  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Irgalom és ítélet  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Minden gyerek jó.  Az embernek a társa: hiányzik.  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Volt egy...  Beney Zsuzsa - Álom 
Bejegyzés Címkék
bankok megsegítésére, több nemzetközi, hazai bankok, kormány november, javaslat feltétlen, tervek szerint, bankmentő csomag, másik feléből, garancialapot hoznának, garanciaalapból azok, bankok részesülhetnének, meghatározó magyar, csomag részleteit, sajtótájékoztatón nyilvánosságra, technikai együttműködés, jogosult bankok, intézmény finanszírozóknak, piaci feszültségek, pénzügyi zavarok, legjobb gyakorlat, csomag kapcsán, külföldi bankok, magyar bankoknak, olcsóbb devizahitelekért, kormányzat szerint, garancialapból azok, állam részesedést, sajtótájékoztatón elhangzottak, csomag által, vásárlások kapcsán, sajtótájékoztatón elhangzott, piaci árak, vásárlásra szánt, érintett szereplő, esetben pedig, tőzsdén egyébként, garancialap lényege, bankok devizaalapú, magyar bankok, válság egyik, bankok közti, bizalom csökkenése, teljes kerethez, magyar bankokat, másik buktató, elmúlt hetekben, szakértői vélemények, álláspontot erősítették, állam jóval, lakossági költekezés, devizahitelek adták, lakosságot arra, állam segít, devizahitelek megint, világgazdaság teljesítménye, növekedés motorját, amerikai fogyasztás, kínai gazdaság, fogyasztás drasztikusan, fogyasztók jóval, rendelkezésre álló, probléma igen, világgazdaság egyik, legutóbb publikált, ipari termékek, egész világgazdaság, 1974-75-ös recessziónál, professzor egyébként, képet októberi, munkanélküliség akár, ingatlanárak esése, esetleges kilábalás, válság elhúzódik, világgazdaságra nézve, harmadik negyedévi, gazdasági növekedés, világ legnépesebb, tartós fogyasztási, építőipar mélyrepülése, ipari aktivitásra, válság minden, nemzetközi pénzügyi, optimista becslések, külföldi felhasználók, várható elbocsátásokat, hazánk területén, foglalkoztatottak mindössze, hazai kis-, válság átvészelésének, hazai vállalkozók, szektor képes, másik oldalon, helyzet valóban, esetben egyre, jelenlegi járulék-, hazai kis-és, szakadék szélére, fizetések pedig, egész kormányzat, népes sleppje, darab kenyéren, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6073
  • e Hét: 20303
  • e Hónap: 31414
  • e Év: 184910
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.